De oorsprong van de club

De club werd opgericht in 1922 met de opeenvolgende creaties van de ‘Association Athlétique Mouscronnoise’ en het ‘Stade Mouscronnois’. Deze 2 ploegen zijn in 1964 gefusioneerd tot ‘Royal Excelsior Mouscron’. In 1990 fusioneerden ‘Royal Excel Mouscron’ en ‘Rapid Club Luingnois’ (opgericht in 1976) om een nieuwe club te vormen onder dezelfde naam: ‘Royal Excel Mouscron’.

Recente geschiedenis

Na het faillissement van Excelsior Mouscron werd het stamnummer 224 uitgeschreven door de Belgische Voetbalfederatie. De club leefde opnieuw op door de overname van stamnummer 216 van voetbalploeg RRC Péruwelz. Deze overname gebeurde door SCRL Futurotop WP die in het begin van 2010 ontstond door een groep van 9 investeerders samengesteld uit regionale personaliteiten. De doelstelling was om de belangrijke sportinfrastructuur, die eigendom is van de stad Moeskroen, nieuw leven in de blazen en om de duurzaamheid en ontwikkeling van het trainingcentrum ‘Futurosport’ te garanderen. Op dat moment speelde het stamnummer 216 van RRC Péruwelz in 3de klasse. De historische kleuren rood en wit van Excelsior Mouscron droeg men steeds met trots, toch werd de witte kleur vervangen door blauw dit ter ere van de overgenomen club omdat deze in blauw en wit speelden, de club kreeg de nieuwe naam ‘Mouscron-Péruwelz’.

Tijdens het seizoen 2010-2011 beginnen de bestuurders aan de onderhandelingen om een samenwerking aan te gaan met LOCS, de kampioen van Frankrijk. Een protocol akkoord,met vastlegging van de modaliteiten van dit partnerschap, is goedgekeurd door de beheerraden van beide clubs.

In mei 2011 eindigt RMP aan kop van het klassement van 4de klasse A, met evenveel punten als Royal Géants Athois. Eén overwinning minder besliste ervoor dat RMP de eindronde moest spelen, in deze eindronde versloeg RMP met succes Sprimont (4-0), Ternat (1-2 n.p.) en Petegem (2-0). RMP promoveert naar DERDE KLASSE!

Aan de vooravond voor de aftrap van het seizoen 2011-2012 spreekt de club zijn ambities uit. In november 2011werd dit bevestigd bij de uitvoering van de eerste fase van de samenwerking met LOSC, die participeert in  het sociale vermogen van Futurotop WP waardoor het 26% van zijn sociaal vermogen verkrijgt. 2 vertegenwoordigers van LOSC zetelen in de beheerraad van RMP. In dat seizoen neemt La Louvière de beste start, op de 10de speeldag verslaat Mouscron-Péruwelz “les      Loups” en 3 weken later staat Mouscron-Péruwelz aan kop van het klassement in 3de klasse. Plaats die RMP niet meer afstaat tot het einde van de competitie.

Na meer dan 30 wedstrijden zonder verlies, behaalt de club de trofee Pappaert 2012 van de sportkrant La Dernière Heure.

Terwijl de club blijft groeien en zijn schitterende comeback verder zet, bekomt de club zijn licentie voor de 2deklasse op 6 april 2012. Aansluitend, op 24 mei 2012, werd er tussen beide partijen een overeenkomst gesloten over de 2de fase van het « Protocole d’Accord “, LOSC wordt de belangrijkste aandeelhouder van de club en bezit 51% van het sociale vermogen. Edward Van Daele, oud vicevoorzitter, wordt benoemd tot voorzitter van de club.

Na een opmerkelijk seizoen eindigt de club op de 2de plaats in de 2de klasse en mag het strijden voor de promotie in de eindronde in mei 2013. Eigenlijk eindigt RMP, samen met Cercle Brugge, op de 1ste plaats maar het verschil in doelpunten in de onderlinge confrontatie (4-2) beslist dat Cercle Brugge in 1ste klasse mag blijven.

Op de laatste speeldag van de eindronde van 2de klasse in mei 2014 wint de club tegen Sint-Truiden met 2-4: RMP stijgt naar 1ste klasse. Hierdoor heeft de club, 4 jaar na haar verdwijning, haar plaats terug in 1ste klasse!

Bij hun terugkeer in 1ste klasse in het seizoen 2014-2015 blijft RMP imponeren door winst tegen Standard (5-2) en Cercle Brugge (4-0), hierdoor is de club terug te vinden op de tweede plaats. Later ondervindt RMP zijn plaats als promovendus maar de club kan het behoud wel verzekeren.

Op 17 april 2014 krijgt de club de toestemming van het paleis om de naam “Royal” te dragen. Vanaf 4 november 2014, zet de club zijn weg verder door de toevoeging van deze term aan hun naam.

Op 31 maart 2015 kopen de stichtende clubleden hun aandelen terug van LOSC.

Op 30 juni 2015 koopt de onderneming  Gol Football Malta Limited 90% van de aandelen van SCRL.

Op 5 maart 2016, dit is de voorlaatste speeldag, verslaat RMP Anderlecht en verzekert het zich van het behoud in 1ste klasse.

Op 24 juni 2016 noteert de KBVB de nieuwe naam van het stamnummer 216. De club krijgt de nieuwe naam ‘Royal Excel Mouscron’. Op 30 juni 2016 accepteert de Algemene Vergadering het ontslag van Edward Van Daele. Patrick Declerck wordt de 3de voorzitter van de club.

Met deze nieuwe start vindt Royal Excel Mouscron zijn historische kleuren en identiteit terug, die de hare waren sinds de oprichting in 1922. Door de nieuwe naam ontwikkelde de club een nieuw grafisch ontwerp, die zowel modern als trouw aan zichzelf is. Hun nieuw ambitieus en realistisch project is gericht op de ontwikkeling en de verdere progressie van de club op alle niveaus alsook op het niveau van de gemeenschap van de Hurlus.

Nous utilisons des cookies pour vous garantir la meilleure expérience. Si vous continuez à utiliser ce site Web, nous supposerons que vous en êtes satisfait.
OK